<geek mode: on>
<rant>Arkadaşlar, öncelikle belirtmeliyim ki, bilgisayarda en rahat, en gözünüze soka soka dolaşan virüs, antivirüs programlarıdır. Bilgisayarınızın yaptığı her işlemde, çalıştırdığı her programda, gönderdiği her e-postada, indirdiği her resimde, açtığı her sayfada, çıkardığı her arşiv dosyasında araya girer; devasa performans kayıplarına yol açar. Eğer kişisel bilgi kaybı tehlikesi yoksa, bilgisayarı antivirüse teslim edeceğinize virüse teslim edin çok daha iyi.
İkinci olarak asıl soruya cevap vereyim; hiçbir antivirüs programı kullanmıyorum, çünkü bilgisayarı düzgün kullanan insan kesinlikle virüs yemez. Eğer o kadar dikkat ediyorum ama yine de virüs giriyor diyorsanız, yine benim dediğime geldiniz: Düzgün kullanamıyorsunuz. Kişisel almayın, bilgisayarında Windows kurulu olup internete bağlı olan, ya da herhangi bir ağa bağlı olmasa bile arada bir USB bellek takılan her makine potansiyel olarak virüslü sayılabilir, bu konuda yapacak bir şey yok.
Benim kişisel çözüm önerim bilgisayarınıza daha az ilkel bir işletim sistemi kurmanızdır. Hayır, çevremdeki insanlardan özellikle Microsoft ya da Windows sevgisi olan bir Allah'ın kulu yok -Microsoft'tan para alanlar hariç- yine de sigara gibi kullanıyorlar şu mereti. Üzülüyorum ama elimden söylenmekten başka bir şey gelmiyor. En sevmediğim, yine de sürekli tekrarlamaktan kendimi alamadığım söz öbeklerinden biridir "Ben demiştim", ama bu laf neredeyse beylik lafım olacak.
Etrafta Windows'tan daha iyi bir düzine işletim sistemi var. Kimisi aşırı derecede teknik bilgi gerektiriyor, kimiyse farenin ne olduğunu bilseniz kurup kolaylıkla kullanabileceğiniz düzeyde. Linux, FreeBSD, Solaris; var oğlu var. Bilgisayar geek'i değilim diyorsanız, beni az uğraştırsın, tipi de cicili bicili olsun isterseniz mis gibi Ubuntu var. Uğraşamam derseniz gelir ben kurarım, elimden geldiğince teknik destek de veririm. Ben yardımcı olamasam bile emin olun Windows'la yaşadığınız bir sorunda bulacağınıza kıyasla kat be kat daha fazla destek bulabilirsiniz internette.
İnsanlar böyle diyince beni misyonerlikle suçluyorlar; hayır, alakası yok efendim. Microsoft misyonerliği yapanlar para alıyor olabilirler, ama ben kimden para alayım Allah aşkına? Hayır işi bu, iyilik için yapıyorum. Bilgisayarına USB takacak olduğun zaman sana öldürücü bakışlar atan insanlar görüyorum, ekli e-posta yolladığında arayıp senin yolladığını doğrulayan insanlar var. Bilgisayar kullanmak bu kadar da tehlikeli bir iş değil, dünyada sadece monitör ışığıyla aydınlanan bir odada oturup sabah akşam siyah ekranda virüs yazan tipler yok. (Valla yok: http://xkcd.com/694/) Üzmeyin kendinizi, mis gibi donanımlarınızı işletmek için tarih öncesi sistemler kullanmayın. Yazıktır.
</rant>
</geek mode: off>
Daha normal bir yanıta gelirsek; öncelikle belirteyim ki Kaspersky beleş değil. Siz onu beleşleştirmezseniz tabii. =P (Bitdefender da beleş değil bu arada.) Düzgün kullanıyorsun bu arada Umut, gereksiz program kurmamak zararlı yazılım girme riskini düşürür. (Candemir de çok bıcır bıcır konuşmuşum diye hayıflanmış, bu yazı ona cevap olur sanırım. =P) Ben mecburen Windows kurmak zorunda kaldığım insanlara Avast kuruyordum. İyiydi Avast, home şifresi alırsan gayet beleş. Antivirüs programını korsan kullanmak biraz saçma oluyor, gidip bilgisayarının güvenliğini test ettiğin programa fellik fellik şifre ararsan neler girmez ki alete o süreçte?
Tekrar bir araştırdım da, beleş olarak Avast dışında AVG ve Avira; açık kaynak kodlu olarak da ClamWin ve Graugon varmış. ClamWin'e bir şans vermenizi öneririm, iyi olacağına dair güvenim tam. Ama yukarda 5 paragraftır bahsettiğim şeyi özetlemek gerekirse, Windows kullandığınız sürece virüsler hayatın bir gerçeği. Geçmiş olsun. ^^
Last edited by Shourisha (03.02.2010 19:07)
"Do either of you know how to open a tool box?"
http://sikilmis.blogspot.com